Obliczyć wartośc następujących wyrażeń dla \(\displaystyle{ \alpha = 60^\circ}\):
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } \cdot \tg \alpha \\
\frac{\cos \alpha }{1-\sin \alpha } \\
\frac{\cos ^{2} \alpha }{1-\sin ^{2} \alpha } \\
\frac{\cos \alpha }{\sin \left(90- \alpha\right) }}\)
Wartość wyrażenia dla zadanego kąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 wrz 2009, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczuczn
Wartość wyrażenia dla zadanego kąta.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 21:34 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Temat umieszczony w złym dziale. Brak klamr[latex]
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Temat umieszczony w złym dziale. Brak klamr
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
Wartość wyrażenia dla zadanego kąta.
to jakiś żart... wszystkie symbole umieszczaj w tagach tex! nic tu nie widać
- omicron
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 39 razy
Wartość wyrażenia dla zadanego kąta.
\(\displaystyle{ \frac{cos \alpha }{sin \alpha }=ctg \alpha , ctg \alpha*tg \alpha =1}\)
...
\(\displaystyle{ cos^2 \alpha = 1-sin^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin(90- \alpha )=-cos \alpha}\)
Tylko drugie musisz obliczyć znając kąt.
...
\(\displaystyle{ cos^2 \alpha = 1-sin^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin(90- \alpha )=-cos \alpha}\)
Tylko drugie musisz obliczyć znając kąt.