Rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

Rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: pitergg »

Jeżeli rozwiązuje równanie trygonometryczne i dochodzę do momentu, że:
\(\displaystyle{ cos3x=- \frac{-\sqrt{2}}{2}}\)

I jak chcę narysować tą sytuację na wykresie, to muszę narysować dwie funkcje, tak?
\(\displaystyle{ y=cos3x}\) i \(\displaystyle{ y= - \frac{-\sqrt{2}}{2}}\)

tak?
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: Dakurels »

Jeśli chcesz rozwiązywać to graficznie to tak ale jeśli nie to możesz zauważyć, że \(\displaystyle{ cos 45^o = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i obliczyć, że x wynosi \(\displaystyle{ 15^o}\).
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: wszamol »

\(\displaystyle{ 15^o}\) to tylko jedno z wielu rozwiązań
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

Rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: pitergg »

ale właśnie jak obliczyć to \(\displaystyle{ 15 ^{o}}\)?
jest jakoś na to wzór czy jak?
mathiu11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 50 razy

Rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: mathiu11 »

\(\displaystyle{ cos ( \alpha - \beta )}\) z tego wzoru trzeba wyjść
pitergg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy

Rozwiązywanie równań trygonometrycznych

Post autor: pitergg »

A można coś jaśniej?
Jak np. znaleźć wartość kąta \(\displaystyle{ x _{o}}\) dla której \(\displaystyle{ sin=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Jeżeli ta wartość sinusa byłaby dodatnia, a nie ujemna, to można odczytać z tabelki, ale jeżeli jest ujemna?
ODPOWIEDZ