Nie mogę sobie poradzić z dwoma zadaniami .
Mam rozwiązać równania :
\(\displaystyle{ 2cos( \left| \frac{x}{3} \right| )=-1}\)
i
\(\displaystyle{ sin^{2}( \frac{1}{2}x )+1=2sin( \frac{1}{2}x )}\)
Bardzo kiepsko umiem myśleć matematycznie więc sama teoria za wiele mi nie pomoże :/, trochę objaśnień potrzebuje .
Z góry dziękuje
rónania trygonom. z potęgą i bezwzględną wartością
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rónania trygonom. z potęgą i bezwzględną wartością
1) Podstaw \(\displaystyle{ t=\left |\frac{x}{3}\right |}\)
2) Podstaw \(\displaystyle{ t=sin0,5x}\)
2) Podstaw \(\displaystyle{ t=sin0,5x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rónania trygonom. z potęgą i bezwzględną wartością
To tak zwana zmienna pomocnicza - ma pomóc w dalszej pracy.
Np.
1. Po podstawieniu masz \(\displaystyle{ 2cos(t)=-1}\); to rozwiązujesz i wracasz do podstawienia, czyli do równania z (t) i (x), wyznaczasz (x).
Np.
1. Po podstawieniu masz \(\displaystyle{ 2cos(t)=-1}\); to rozwiązujesz i wracasz do podstawienia, czyli do równania z (t) i (x), wyznaczasz (x).
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Wągrowca
- Podziękował: 2 razy
rónania trygonom. z potęgą i bezwzględną wartością
aha, ale itak nie wiem za bardzo jak mam to rozwiązać :/
Edit:
Z tym drógim poradziłem sobie, ale to pierwsze nie moge,a jeszcze musze zrobić takie swa zadania :
1.\(\displaystyle{ \left| 2sinx- \sqrt{3} \right| = \sqrt{3}}\)
2.\(\displaystyle{ \left| \sqrt{3tg}( \frac{x}{3} ) \right|=1}\)
No kosmos, nie mam pojęcia jak sie zabrać :/
Edit2:
ok poradziłem sobie, tylko nie moge zrobić tego \(\displaystyle{ \left| 2sinx- \sqrt{3} \right| = \sqrt{3}}\)
Edit:
Z tym drógim poradziłem sobie, ale to pierwsze nie moge,a jeszcze musze zrobić takie swa zadania :
1.\(\displaystyle{ \left| 2sinx- \sqrt{3} \right| = \sqrt{3}}\)
2.\(\displaystyle{ \left| \sqrt{3tg}( \frac{x}{3} ) \right|=1}\)
No kosmos, nie mam pojęcia jak sie zabrać :/
Edit2:
ok poradziłem sobie, tylko nie moge zrobić tego \(\displaystyle{ \left| 2sinx- \sqrt{3} \right| = \sqrt{3}}\)