Y= (1+arcsin2x)/(1-arcsin2x) jak zrobic z tego funkcje odwrotna?
dzieki
Jak znales funkcje odwrotna?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GLIWICE
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Jak znales funkcje odwrotna?
\(\displaystyle{ y=\frac{1+arcsin2x}{1-arcsin2x}\\
y=-\frac{arcsin2x+1}{arcsin2x-1}\\
y=-1-\frac{2}{arcsin2x-1}}\)
łatwiej?
y=-\frac{arcsin2x+1}{arcsin2x-1}\\
y=-1-\frac{2}{arcsin2x-1}}\)
łatwiej?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GLIWICE
Jak znales funkcje odwrotna?
troche kakbinowałem ale nie wiem jak wyciagnac( arcsin2x-1) z mianownika.dzieki za odpowiedz
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Jak znales funkcje odwrotna?
\(\displaystyle{ -(y+1)=\frac{2}{arcsin{2x}-1}\\
arcsin{2x}-1=\frac{2}{-y-1}\\
arcsin{2x}=\frac{2}{-y-1}+1\\
2x=sin{\frac{2}{-y-1}+1}\\
x=\frac{1}{2}sin{\frac{2}{-y-1}+1}}\)
i zmiana zmiennych:
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}sin{\frac{2}{-x-1}+1}\\
y=-\frac{1}{2}sin{\frac{2}{x+1}+1}}\)
arcsin{2x}-1=\frac{2}{-y-1}\\
arcsin{2x}=\frac{2}{-y-1}+1\\
2x=sin{\frac{2}{-y-1}+1}\\
x=\frac{1}{2}sin{\frac{2}{-y-1}+1}}\)
i zmiana zmiennych:
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}sin{\frac{2}{-x-1}+1}\\
y=-\frac{1}{2}sin{\frac{2}{x+1}+1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GLIWICE