Równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tayson16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 paź 2009, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: Tayson16 »

Witam. Proszę o wyjaśnienie krok po kroku jak się rozwiązuje tego typu równania. Kompletnie nie wiem od czego mam zacząć. Proszę o jakieś porady..

\(\displaystyle{ a) tg2x=tg(3x- \frac{ \pi }{6})}\)
\(\displaystyle{ b) sin3x=sin(x+ \frac{ \pi }{4})}\)
\(\displaystyle{ c) tg^{2}x+4 cos^{3}x=ctgxsinx+ \frac{1}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ d) ctg3x> \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ e) cos4x>- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ f) 2|sinx| \le 1}\)
\(\displaystyle{ g) |tg( \pi x| \ge 1}\)
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: justynian »

rysujemy sobie wykresy funkcji zawsze w takim przedziale żeby mieć cały zbiór wartości, a następnie rozwiązujemy w nim równanie jeśli jest typu np. sinx=a. Jeśli mamy przyrównane 2 funkcje tego samego typu to znaczy że kąty muszą być te same lub jeden z nich jest powiększony o okres. Jeśli jest miks funkcji to najczęściej na tak podstawowym poziomie p[oszukujemy wzorów skróconego mnożenia/redukcyjnych/tożsamości trygonometryczntch.
ODPOWIEDZ