sinus,cosinus
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
sinus,cosinus
\(\displaystyle{ tg = \frac{sin}{cos}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{sin}{cos}}\)
\(\displaystyle{ sin = \frac{4}{3}cos}\)
\(\displaystyle{ sin^2 = 1-cos^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{16}{9}cos^2 = 1-cos^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{25}{9}cos^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ cos^2 = \frac{9}{25}}\)
\(\displaystyle{ cos = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin = \frac{4}{3} \cdot \frac{3}{5} = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{sin}{cos}}\)
\(\displaystyle{ sin = \frac{4}{3}cos}\)
\(\displaystyle{ sin^2 = 1-cos^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{16}{9}cos^2 = 1-cos^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{25}{9}cos^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ cos^2 = \frac{9}{25}}\)
\(\displaystyle{ cos = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin = \frac{4}{3} \cdot \frac{3}{5} = \frac{4}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 2 razy
sinus,cosinus
Dobrze jest znać w tym przypadku związki między funkcjami trygonometrycznymi.
Np: \(\displaystyle{ tg \alpha \cdot ctg \alpha =1}\)
Np: \(\displaystyle{ tg \alpha \cdot ctg \alpha =1}\)