\(\displaystyle{ sin \left(2x+ \frac{ \pi }{4} \right) =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
jak to rozwiązać
bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
nierówności trygonometrycazne
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
nierówności trygonometrycazne
\(\displaystyle{ sinx= \frac{-\pi }{4} \\ 2x+ \frac{\pi}{4}= \frac{- \pi }{4} +2k\pi \\ x= \frac{-\pi}{4}+2k\pi \\ k \in C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
nierówności trygonometrycazne
jest błąd w obliczeniach powinno być x= - \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} +k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 6 razy
nierówności trygonometrycazne
A drugie rozwiązanie to wcięło?
\(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{4}+k\pi\vee x=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ k\in\mathbb{C}}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{4}+k\pi\vee x=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ k\in\mathbb{C}}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
nierówności trygonometrycazne
kkk12, - literówka, sorry.
Canthar, - Drugie rozwiązanie?
-- 12 maja 2010, o 17:31 --
aaa racjaa... niby 2 miesiące od lekcji z tryginimetrii a juz sie zapomniało xp-- 12 maja 2010, o 17:32 --aaa racjaa... niby 2 miesiące od lekcji z tryginimetrii a juz sie zapomniało xp
Canthar, - Drugie rozwiązanie?
-- 12 maja 2010, o 17:31 --
aaa racjaa... niby 2 miesiące od lekcji z tryginimetrii a juz sie zapomniało xp-- 12 maja 2010, o 17:32 --aaa racjaa... niby 2 miesiące od lekcji z tryginimetrii a juz sie zapomniało xp