Wyznaczyc rozwiązania na danym przedziale

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Inkognito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 27 razy

Wyznaczyc rozwiązania na danym przedziale

Post autor: Inkognito »

Prosze o dokładne wytlumaczenie jak to rozwiązać:
\(\displaystyle{ x=(-1) ^{k-1} * \frac{ \pi }{6} + \pi k}\)
wyznaczyć wszystkie rozwiązania należace do przedziału
\(\displaystyle{ < \pi ;2 \pi >}\)
jak to wykonac ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczyc rozwiązania na danym przedziale

Post autor: piasek101 »

Co to (k) ?
Canthar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 1 lut 2010, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 6 razy

Wyznaczyc rozwiązania na danym przedziale

Post autor: Canthar »

Podstawiasz \(\displaystyle{ k=1}\), wychodzi jedno rozwiązanie. Następnie podstawiasz \(\displaystyle{ k=2}\), wychodzi kolejne, a potem się udowadnia, że dla pozostałych k rozwiązanie nie należałoby do tego przedziału.
piasek101 pisze:Co to (k) ?
Łatwo się domyślić . Ja oczywiście założyłem, że \(\displaystyle{ k\in\mathbb{C}}\)
ODPOWIEDZ