Bardzo prosze o pomoc I z gory dziekuje.
a) \(\displaystyle{ \tg\alpha + \ctg\alpha = \frac{1}{\sin\alpha\cos\alpha)}\)
b) \(\displaystyle{ (\tg\alpha – 1)(\ctg\alpha +1) = \tg\alpha – \ctg\alpha}\)
Sprawdzenie tozsamosci
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 maja 2010, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemysl
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzenie tozsamosci
Ostatnio zmieniony 9 maja 2010, o 21:11 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Sprawdzenie tozsamosci
\(\displaystyle{ tg \alpha +ctg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }+ \frac{cos\alpha}{sin\alpha}= \frac{sin^2\alpha}{sin\alpha cos\alpha}+ \frac{cos^2\alpha}{sin\alpha cos\alpha}= \frac{1}{sin\alpha cos\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Sprawdzenie tozsamosci
\(\displaystyle{ tg \alpha +ctg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha } + \frac{cos \alpha }{sin \alpha } = \frac{sin^2 \alpha + cos^2 \alpha }{sin \alpha cos \alpha } = \frac{1}{sin \alpha cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ P=L}\)
\(\displaystyle{ (tg \alpha -1)(ctg \alpha +1) = 1 + tg \alpha -ctg \alpha -1 = tg \alpha -ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ P=L}\)
\(\displaystyle{ P=L}\)
\(\displaystyle{ (tg \alpha -1)(ctg \alpha +1) = 1 + tg \alpha -ctg \alpha -1 = tg \alpha -ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ P=L}\)