stopnie na radiany

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
uczen0313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 11 gru 2009, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nowy targ
Podziękował: 20 razy

stopnie na radiany

Post autor: uczen0313 »

Mam małe pytanie i proszę o szybką odpowiedź.
Jak mam to zamienić na radiany?
\(\displaystyle{ 35 ^{o}30 ^{|}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

stopnie na radiany

Post autor: piasek101 »

Skorzystać z tego, że :
\(\displaystyle{ \pi}\) radianów odpowiada \(\displaystyle{ 180^o}\)
uczen0313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 11 gru 2009, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nowy targ
Podziękował: 20 razy

stopnie na radiany

Post autor: uczen0313 »

Zrobiłem ten przykład, ale okazał się błędny. Gdzie robię błąd?
\(\displaystyle{ 45^o30^|=\frac{45^o30^|}{180^o} *\pi=\frac{1}{4} \pi}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

stopnie na radiany

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 45,5:180=?}\)
ODPOWIEDZ