WItam mam problem z rozwiązaniem takich przykładów z góry dziękuje za pomoc.
\(\displaystyle{ sin(-\frac{10}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ sin255}\)
\(\displaystyle{ cos(-570)}\)
\(\displaystyle{ cos(\frac{5}{4}\pi}\)
kąt jako miara obrotu (wzory redukcyjne)
kąt jako miara obrotu (wzory redukcyjne)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2006, o 16:16 przez tweek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
kąt jako miara obrotu (wzory redukcyjne)
\(\displaystyle{ \sin(-\frac{10}{6}\pi)=-\sin\frac{10}{6}\pi=-\sin(\frac{3}{2}\pi+\frac{\pi}{6})=\cos\frac{\pi}{6}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
pozostałe podobnie, w razie wątpliwości zajrzyj do kompendium
pozostałe podobnie, w razie wątpliwości zajrzyj do kompendium