Witajcie. Na maturze było następujące zadanie.
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{5}{12}}\). Oblicz \(\displaystyle{ cos \alpha}\)
i ja to zrobiłem w ten sposób
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{5}{12}}\)
Na podstawie tego opisałem sobie 2 boki tego trójkąta a przeciwprostokątną obliczyłem z twierdzenia pitagorasa po czym napisałem wynik (poprawny) \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{12}{13}}\)
I ok, wynik jest poprawny ale rozwiązanie jest niby takie jak tutaj
Zadanie było na 2 pkt ? Moge liczyć chociaż na jeden ? W końcu zadanie zrobiłem poprawnie...
maturalne wątpliwości
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
maturalne wątpliwości
Wszystko zależy od redakcji rozwiązania. Za coś w stylu:
Rozważmy trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ 5,12}\). Kąt przy dłuższej przyprostokątnej jest równy alfa, zatem \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) to stosunek dłuższej przyprostokątnej do przeciwprostokątnej tego trójkąta (która z twierdzenia Pitagorasa ma długość \(\displaystyle{ 13}\)), czyli \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{12}{13}}\).
należą się dwa punkty.
Q.
Rozważmy trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ 5,12}\). Kąt przy dłuższej przyprostokątnej jest równy alfa, zatem \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) to stosunek dłuższej przyprostokątnej do przeciwprostokątnej tego trójkąta (która z twierdzenia Pitagorasa ma długość \(\displaystyle{ 13}\)), czyli \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{12}{13}}\).
należą się dwa punkty.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 14 razy
maturalne wątpliwości
dzięki za odpowiedź. Ja po prostu opisałem boki i napisałem który do którego to cosinus. Obliczyłem przeciwprostokątną i wpisałem wynik. Z tego co wiem dużo osób tak zrobiło. Chyba będą 2 punkty