x=1 dla cosinusa?
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
x=1 dla cosinusa?
\(\displaystyle{ \cos x=1}\)
odpowiedź to \(\displaystyle{ x=2k \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in C}\).
czy musi być także \(\displaystyle{ k}\) ujemne?
odpowiedź to \(\displaystyle{ x=2k \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in C}\).
czy musi być także \(\displaystyle{ k}\) ujemne?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 13:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
x=1 dla cosinusa?
Może, ale nie o to mi chodzi.
W książce mam odpowiedź, że k jest ujemną całkowitą. Dlaczego napisali, że musi być ujemna?
W książce mam odpowiedź, że k jest ujemną całkowitą. Dlaczego napisali, że musi być ujemna?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
x=1 dla cosinusa?
Bugmenot, czy równanie \(\displaystyle{ \cos(x)=1}\) to jedyna treść zadania? Może jest jeszcze coś, co wyklucza dodatnie \(\displaystyle{ x}\)...