Problem w zadaniu z trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 maja 2010, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Problem w zadaniu z trygonometrii
Hej!
Mam problem z zadaniem ze zbioru zadań z matematyki H. Pawłowskiego do klasy III LO. Dział Funkcje trygonometryczne, zadanie 1.3 f:
\(\displaystyle{ \frac{3*ctg^215-1}{3-ctg^215}}\)
Nie mam pomysłu na rozwiązanie tego zadania, nie pasuje do żadnego znanego mi wzoru tryg.(inne przykłady z tego zadania polegają na drobym przekształceniu i podstawieniu do wzoru).
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Mam problem z zadaniem ze zbioru zadań z matematyki H. Pawłowskiego do klasy III LO. Dział Funkcje trygonometryczne, zadanie 1.3 f:
\(\displaystyle{ \frac{3*ctg^215-1}{3-ctg^215}}\)
Nie mam pomysłu na rozwiązanie tego zadania, nie pasuje do żadnego znanego mi wzoru tryg.(inne przykłady z tego zadania polegają na drobym przekształceniu i podstawieniu do wzoru).
Pozdrawiam i proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Problem w zadaniu z trygonometrii
Najpierw może:
\(\displaystyle{ ctg3\alpha= ctg\alpha\frac{ctg^2\alpha-3}{3ctg^2\alpha-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3ctg^2\alpha-1}{3-ctg^2\alpha}= -\frac{ctg\alpha}{ctg3\alpha}}\)
\(\displaystyle{ ctg3\alpha= ctg\alpha\frac{ctg^2\alpha-3}{3ctg^2\alpha-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3ctg^2\alpha-1}{3-ctg^2\alpha}= -\frac{ctg\alpha}{ctg3\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 maja 2010, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Problem w zadaniu z trygonometrii
Wielkie dzięki A moglibyście mi pomóc w jeszcze jednym podpunkcie?
\(\displaystyle{ \frac{cos7*cos10+cos87*sin367}{sin440}}\)
Góra nie chce się zgodzić (jedna liczba nie pasuje do pozostałych :/). Macie na to jakiś sposób? :>
Dzięki raz jeszcze
\(\displaystyle{ \frac{cos7*cos10+cos87*sin367}{sin440}}\)
Góra nie chce się zgodzić (jedna liczba nie pasuje do pozostałych :/). Macie na to jakiś sposób? :>
Dzięki raz jeszcze
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 maja 2010, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Problem w zadaniu z trygonometrii
Dokładnie. Jeszcze jedna osoba, o wiele bardziej zaawansowana od mojej osoby, też nie umiała z tym nic konkretnego zrobić.
Dzięki
Dzięki
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Problem w zadaniu z trygonometrii
Moim zdaniem bład w druku. Zwrócie uwagę na "ładność" tego przykłady gdy w liczniku zamiast \(\displaystyle{ cos 10^o}\) będzie \(\displaystyle{ cos3^o}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Problem w zadaniu z trygonometrii
I tu mnie masz. Tak to jest jak się jedzie na pamięć wzory niestosowane na co dzień Przydałby się jeszcze jeden mały minusik albo w mianowniku \(\displaystyle{ sin446^o}\)nmn pisze:Wtedy w liczniku wyszłoby \(\displaystyle{ cos4^o}\) i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 maja 2010, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Problem w zadaniu z trygonometrii
Hej. Mam jeszcze problem z jednym podpunktem:
\(\displaystyle{ cos36-cos72}\)
Rozpisanie tego z kąta podwojonego niewiele daje. Doszedłem do takiej postaci:
\(\displaystyle{ 2sin54*sin18}\)
Która w sumie nic nie daje :/ Polecenie to: oblicz
Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ cos36-cos72}\)
Rozpisanie tego z kąta podwojonego niewiele daje. Doszedłem do takiej postaci:
\(\displaystyle{ 2sin54*sin18}\)
Która w sumie nic nie daje :/ Polecenie to: oblicz
Proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Problem w zadaniu z trygonometrii
\(\displaystyle{ 2sin54 \cdot sin18= \frac{sin54 \cdot 2sin18 \cdot cos18}{cos18} =\frac{sin54 \cdot sin36}{cos18} =\frac{-2sin54 \cdot sin36}{-2cos18} =\frac{cos90-cos18}{-2cos18}= \frac{-cos18}{-2cos18}= \frac{1}{2}}\)