Witam. Potrzebuję pomocy w tym zadaniu i proszę o wytłumaczenie jak się robi tego typu zadania.
\(\displaystyle{ f(x)= 2|cosx|-3}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{-5}{cox}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= cos( \frac{pi}{2}sinx)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=sin(cosx)}\)
Z góry dziękuję.
Określić zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
Określić zbiór wartości
1) narysuj sobie cosinusoidę, potem górną i dolna granicę pomnóż x2 (bo 2cos), wyjdzie Ci górna granica 2, dolna -2... miejsca zerowe zostają w tym samym miejscu ... potem przesuwasz powstały wykres o 3 w dół (bo -3) i odczytujesz zbiór wartości
2) podstaw najwyższą i najniższą możliwą wartość cosinusa... wyjdzie 5 i -5... potem wiedząc że dzielenie to mnożenie przez odwrtoność otrzymasz zbiór od -nieskończoności do -5 suma od 5 do plus nieskończoności (sorry że nie używam LaTex'a) (bo od jedynki do zero jest nieskończenie wiele ułamków (1/2 1/4 1/8 1/16 itd ) więc mnożąc przez odwrotność można iść w nieskończoność
pozdrawiam!
przy dwóch kolejnych mam zaćmę ;] pokontempluje trochę
2) podstaw najwyższą i najniższą możliwą wartość cosinusa... wyjdzie 5 i -5... potem wiedząc że dzielenie to mnożenie przez odwrtoność otrzymasz zbiór od -nieskończoności do -5 suma od 5 do plus nieskończoności (sorry że nie używam LaTex'a) (bo od jedynki do zero jest nieskończenie wiele ułamków (1/2 1/4 1/8 1/16 itd ) więc mnożąc przez odwrotność można iść w nieskończoność
pozdrawiam!
przy dwóch kolejnych mam zaćmę ;] pokontempluje trochę