Jak rozwiązać to równanie, nie używając wzoru funkcji potrojonego kąta :
\(\displaystyle{ sin^2x+sin^22x=sin^23x}\)
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ sin ^{2}2x=sin^{2}3x-sin^{2}x \\ sin ^{2}2x=(sin3x-sinx)(sin3x+sinx)}\)
i zastosuj wzory na różnicę i sumę sinusów.
i zastosuj wzory na różnicę i sumę sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 29 paź 2005, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 4 razy
Równania trygonometryczne
No i wyszło mi cos takiego:
\(\displaystyle{ sin^22x=sinxcos2x 2sin2xcosx}\)
Jak to dalej ruszyc ?
Można tak rozpisac sin^22x ?
Czy \(\displaystyle{ sin^22x = 4sin^2xcos^2x}\)
\(\displaystyle{ sin^22x=sinxcos2x 2sin2xcosx}\)
Jak to dalej ruszyc ?
Można tak rozpisac sin^22x ?
Czy \(\displaystyle{ sin^22x = 4sin^2xcos^2x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Równania trygonometryczne
Po piewrwsze brakuje Ci po prawej stronie jeszcze jednej 2.
Po drugie: 2sinxcosx=sin2x po prawej stronie, a wtedy przenieś to na lewą stronę i rozłóż na czynniki wyłączjąc sin�2x przed nawias.
[ Dodano: 19 Październik 2006, 15:21 ]
Można także rozpisać sin�2x tak jak proponujesz.
Po drugie: 2sinxcosx=sin2x po prawej stronie, a wtedy przenieś to na lewą stronę i rozłóż na czynniki wyłączjąc sin�2x przed nawias.
[ Dodano: 19 Październik 2006, 15:21 ]
Można także rozpisać sin�2x tak jak proponujesz.