Oblicz bez użycia kalkulatora i tablic tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ppetel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 1 maja 2010, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz bez użycia kalkulatora i tablic tryg.

Post autor: Ppetel »

Oblicz bez użycia kalkulatora i tablic trygonometrycznych: \(\displaystyle{ tg \frac{ \pi }{8}+tg \frac{3 \pi }{8}}\)

Ma ktoś pomysł jak się za to zabrać?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Oblicz bez użycia kalkulatora i tablic tryg.

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ tg \alpha + tg \beta = \frac{sin \alpha}{cos \alpha} + \frac{sin \beta}{cos \beta}}\)
wspólny mianownik i zobacz co otrzymasz w liczniku a co w mianowniku
ODPOWIEDZ