Funkcja trygonometryczna dowolnego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Vicol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 25 sty 2010, o 10:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pasym
Podziękował: 2 razy

Funkcja trygonometryczna dowolnego kąta

Post autor: Vicol »

Przepraszam że nie sprecyzowałem tytułu tematu, ale nie miałem pomysłu jak to nazwać.
Otóż na klasówce z trygonometrii pojawiło się zadanie z którym miałem olbrzymi problemy:

1.Wiedząc, że \(\displaystyle{ sinx+cosx= \frac{1}{ \sqrt{2} }}\), oblicz:
a)\(\displaystyle{ sinx \cdot cosx}\)
b)\(\displaystyle{ \left|sinx \cdot cosx \right|}\)
c) \(\displaystyle{ sin^{3}x + cos ^{3}x}\)
d)\(\displaystyle{ sin ^{4}x + cos ^{4}x}\)

2.Wiedząc, że \(\displaystyle{ tgx+ctgx=4}\), oblicz:
a) \(\displaystyle{ \left|tgx-ctgx \right|}\)
b) \(\displaystyle{ tg ^{2}x + ctg ^{2}x}\)
c) \(\displaystyle{ tg ^{3}x + ctg ^{3}x}\)
d) \(\displaystyle{ tg ^{4}x + ctg ^{4}x}\)

Jakieś solucje ??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Funkcja trygonometryczna dowolnego kąta

Post autor: piasek101 »

Można np. klasycznie - do każdego z podanych masz drugie równanie (jedynki trygonometryczne), wyznaczasz obie funkcje i liczysz co chcą.
ODPOWIEDZ