Wiedząc, iż tg = 2/5 oblicz .....

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ppetel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 1 maja 2010, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Wiedząc, iż tg = 2/5 oblicz .....

Post autor: Ppetel »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{2}{5}}\), oblicz \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha cos \alpha + cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha +2cos ^{2} \alpha }}\)


Trygonometria zawsze była moją piętą achillesową, miałby ktoś pomysł jak się za to zabrać?

Wystarczy sam pomysł.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wiedząc, iż tg = 2/5 oblicz .....

Post autor: piasek101 »

Skróć przez kwadrat kosinusa.
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Wiedząc, iż tg = 2/5 oblicz .....

Post autor: glaeddyv »

dwa sposoby które sprowadzają się do tego samego:

1) narysuj sobie trójkąt prostokątny z przyprostokątnymi 2x i 5x i zaznacz sotosownie kąt alfa (żeby tangens się zgadzał). potem wylicz przeciwprostokątną i podstawiasz do zadani gotowe funkcje (x-sy się skrócą)

2) z własności funkcji trygonometrycznych wiemy że tangens to sinus przez cosinus. podstawiasz do tych 2/5 wyliczasz jedną z funkcji w zależności od drugiej, podstawiasz i wyliczasz

pozdrawiam!
ODPOWIEDZ