uproszczenie wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
canberra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamień Zzadniepprzański

uproszczenie wyrażenia

Post autor: canberra »

Upraszczając wyrażenie : \(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha }+ \frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }}\) otrzymamy
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

uproszczenie wyrażenia

Post autor: magdabp »

\(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha }+\frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }= \frac{cos \alpha }{sin \alpha }+\frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }= \\ =\frac{1+cos \alpha )cos \alpha +sin \alpha \cdot sin \alpha }{sin \alpha (1+cos \alpha )}= \\ =\frac{cos \alpha +cos^2 \alpha +sin^2 \alpha }{sin \alpha (1+cos \alpha )} = \\ =\frac{1+cos \alpha }{sin \alpha (1+cos \alpha )}=\frac{1}{sin \alpha }}\)
ODPOWIEDZ