Dziedzina f. tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mefek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie
Podziękował: 4 razy

Dziedzina f. tryg.

Post autor: mefek »

Czy dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos x \cdot \tg x}\) można napisać tak:

\(\displaystyle{ D = R \backslash \lbrace \frac{\pi}{2} +k \pi \rbrace}\) czy trzeba tak:

\(\displaystyle{ D = R \backslash \lbrace x: x= \frac{\pi}{2} +k \pi , k \in C\rbrace}\)
slawekstudia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HRUBIESZÓW
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Dziedzina f. tryg.

Post autor: slawekstudia6 »

widzę pełen profesjonalizm
kiedyś pisaliśmy
twoją pierwszą wersję dodaj tylko \(\displaystyle{ k \in C}\)
ale druga też zła nie jest
ODPOWIEDZ