Wiedząc, że ... oblicz tg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mefek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie
Podziękował: 4 razy

Wiedząc, że ... oblicz tg

Post autor: mefek »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin(6\pi+ \alpha )>0}\) i \(\displaystyle{ \cos(\pi+ \alpha )= \frac{5}{13}}\), oblicz \(\displaystyle{ \tg \alpha}\).

Moje myślenie jest takie:
z nierówności stwierdzam, że alfa jest z przedzialu 0- \(\displaystyle{ \pi}\) ,
a z równości, że \(\displaystyle{ -\cos= \frac{5}{13}}\), czyli \(\displaystyle{ \cos= -\frac{5}{13}}\)

Potem już z jedynki tryg i mamy tangensa, ale nie wiem czy mam dobry pomyślunek z tymi nierównością i równością.

I jeszcze takie mam pytanko

W tym zapisie \(\displaystyle{ \sin(6\pi+ \alpha )>0}\) to \(\displaystyle{ \alpha}\) może być większe od \(\displaystyle{ \pi}\)?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Wiedząc, że ... oblicz tg

Post autor: Mikolaj9 »

Nie może, sinus jest dodatni tylko w przedziale\(\displaystyle{ [0, \pi+2k\pi] k \in Z}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wiedząc, że ... oblicz tg

Post autor: anna_ »

post718629.htm
ODPOWIEDZ