Równanie z trzema wynikami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
thunder90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy

Równanie z trzema wynikami

Post autor: thunder90 »

Witam

jak to rozwiązać, żeby wyszły 3 wyniki?

\(\displaystyle{ ctg3x=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ (0,\pi)}\)
mkb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 47 razy

Równanie z trzema wynikami

Post autor: mkb »

Jeżeli \(\displaystyle{ x \in (0,\pi)}\) to \(\displaystyle{ 3x \in (0,3\pi)}\), \(\displaystyle{ 3x= \frac{\pi}{4}+k\pi}\), \(\displaystyle{ k=0, 1, 2}\)
ODPOWIEDZ