Oblicz długość boku X

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
solozzo933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 2 razy

Oblicz długość boku X

Post autor: solozzo933 »

Oblicz bok X, korzystając z rysunku:
AU
AU
t5rp6s.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 218 razy
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

Oblicz długość boku X

Post autor: mathX »

Rozumiem, że bok \(\displaystyle{ x}\) to ten naprzeciwległy.
Zatem mała wskazówka aczkolwiek prowadząca do celu: skorzystaj z twierdzenia cosinusów.
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}-ab\cos\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt zawarty między bokami \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).

Tutaj przyda się jeszcze wzorek redukcyjny: \(\displaystyle{ \cos \left(180^{o}-\alpha \right)=-\cos\alpha}\)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Oblicz długość boku X

Post autor: tkrass »

A ja myślałem, że twierdzenie cosinusów to \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2 -2ab \cdot \cos \alpha}\).
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

Oblicz długość boku X

Post autor: mathX »

Ale fail ;/ sorry racja tkrass.
ODPOWIEDZ