równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mefek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 19 mar 2010, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie
Podziękował: 4 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: mefek »

Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \tg3x=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ (0;\pi)}\).
Jak dla mnie to powinno być jedno rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{12}}\), ale w odpowiedziach są trzy: \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{12} \vee x= \frac{5\pi}{12} \vee x= \frac{9\pi}{12}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ x \in (0;\pi)}\)to \(\displaystyle{ 3x \in(0; 3\pi)}\)
ODPOWIEDZ