Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
lotuus
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
Post
autor: lotuus »
wiedząc, ze \(\displaystyle{ sin(6 \pi + \alpha )>0 i cos( \pi + \alpha )= \frac{5}{13}}\), oblicz tg \(\displaystyle{ \alpha}\)
Będę wdzięczna za pomoc, bo nic nie przychodzi mi do głowy.
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
\(\displaystyle{ sin(6 \pi + \alpha )=sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos( \pi + \alpha )= -cos\alpha}\)
-
lotuus
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
Post
autor: lotuus »
skąd to wiesz?
-
lotuus
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
Post
autor: lotuus »
dzięki wielkie . czasami ciężko mi chyba pomyśleć..