Trochę wyszedłem z wprawy, a dla dziecka policzyć muszę. Może ktoś pomoże:
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \sin{x} + \frac{1}{2} \cos{x}}\)
gdzie wiadomo, że:
\(\displaystyle{ \tg{x}=-3}\)
Dziwne równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 kwie 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska ;)
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 13 razy
Dziwne równanie trygonometryczne
Hmm wydaje mi się, że to będzie tak :
tg = y/x
sin = y/r
cos = x/r
\(\displaystyle{ r^{2} = y^{2} + x^{2}}\)
ale musisz uwzględnić 2 przypadki, tzn x jest ujemny albo y jest ujemny
tg = y/x
sin = y/r
cos = x/r
\(\displaystyle{ r^{2} = y^{2} + x^{2}}\)
ale musisz uwzględnić 2 przypadki, tzn x jest ujemny albo y jest ujemny