Witam jak to zrobić ??
\(\displaystyle{ \frac{2cos120^o+4tg390^o*sin120^o}{-3tg(-45^o)+cos(-300^o)+sin150^o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos\frac{2\pi}{3}*ctg\frac{\pi}{2}+tg\frac{5\pi}{4}*sin\frac{17\pi}{6}}
{tg\frac{7\pi}{6}*ctg\frac{11\pi}{6}+cos\frac{11\pi}{4}*sin\frac{9\pi}{4}}}\)
tylko nie wiem dlaczego w 2 zadaniu nie pisze tak jak ja chce ;/
powinno być cos(2Π/3) sin(17Π/6) cos(11Π/6) oraz sin(9Π/4)
Z góry dzieki za pomoc
ułamki trygonometryczne
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
ułamki trygonometryczne
Mozesz skorzystać ze wzorów redukcyjnych
\(\displaystyle{ cos 120 = cos (180-60 )= - cos 60}\)
\(\displaystyle{ tg 390 = tg (360 + 30 ) = tg 30}\)
\(\displaystyle{ sin 120 = sin (180-60) = sin 60}\)
\(\displaystyle{ tg (-45) = - tg 45}\)
\(\displaystyle{ cos (-300)= cos 300}\) bo cosinus jest funkcją parzystą
\(\displaystyle{ sin 150 = sin (180-30) = sin 30}\)
W 2 zadaniu tak samo tylko musisz zamienić radiany na stopnie. np
\(\displaystyle{ \frac{2 \pi}{3} * \frac{180}{ \pi } = 120}\)
\(\displaystyle{ cos 120 = cos (180-60 )= - cos 60}\)
\(\displaystyle{ tg 390 = tg (360 + 30 ) = tg 30}\)
\(\displaystyle{ sin 120 = sin (180-60) = sin 60}\)
\(\displaystyle{ tg (-45) = - tg 45}\)
\(\displaystyle{ cos (-300)= cos 300}\) bo cosinus jest funkcją parzystą
\(\displaystyle{ sin 150 = sin (180-30) = sin 30}\)
W 2 zadaniu tak samo tylko musisz zamienić radiany na stopnie. np
\(\displaystyle{ \frac{2 \pi}{3} * \frac{180}{ \pi } = 120}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 wrz 2006, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raszyn
- Podziękował: 14 razy
ułamki trygonometryczne
potem jak pozamieniam na te sin 60 itp to potem zamienić na liczby i liczyć tak ??
A jak tak to co zrobić jak mam ten cos300 ???
i co zrobić jak wychodzi np tg46
????
A jak tak to co zrobić jak mam ten cos300 ???
i co zrobić jak wychodzi np tg46
????
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
ułamki trygonometryczne
Tak pozamieniać i liczyć ;]
Jakby był gdzieś tg 46 to pewnie byłby i ctg 46 bo tgx*ctgx=1
\(\displaystyle{ cos 300= cos (360-60) = cos 60}\)
Jakby był gdzieś tg 46 to pewnie byłby i ctg 46 bo tgx*ctgx=1
\(\displaystyle{ cos 300= cos (360-60) = cos 60}\)