wyznacz liczbe x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maxiking99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 29 gru 2009, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

wyznacz liczbe x

Post autor: maxiking99 »

x = \(\displaystyle{ log _{16}sin \frac{3 \pi }{4} + 16 ^{cos \frac{2 \pi }{3} }}\)-- 28 kwi 2010, o 15:56 --
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

wyznacz liczbe x

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ x = log _{16}sin \frac{3 \pi }{4} + 16 ^{cos \frac{2 \pi }{3} } = \frac{1}{4} log_2 ( \frac{ \sqrt{2} }{2} )+2^{- \frac{1}{2} *4}= \frac{1}{4} log_2 2^{- \frac{1}{2} }+ \frac{1}{4} =- \frac{1}{8} + \frac{1}{4} = \frac{1}{8}}\)
ODPOWIEDZ