Równanie trygonometryczne + wartości !! Maturalne !

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kriskros17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj

Równanie trygonometryczne + wartości !! Maturalne !

Post autor: Kriskros17 »

Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji:

\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{3} \sin x + \cos x}\)
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2010, o 18:45 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Równanie trygonometryczne + wartości !! Maturalne !

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin x+\cos x=2 \left(\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x+\frac{1}{2}\cos x \right)=\\
=2 \left(\cos(30^o)\sin x+ \sin(30^o)\cos x \right)...}\)
Kriskros17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj

Równanie trygonometryczne + wartości !! Maturalne !

Post autor: Kriskros17 »

a jak dalej robić??
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Równanie trygonometryczne + wartości !! Maturalne !

Post autor: pyzol »

Poszukaj takich wzorów:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=...\\
\cos(\alpha+\beta)=...}\)

i postaraj się coś wymyśleć, a jak nie wymyślisz to daj znać.
ODPOWIEDZ