Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak z pierwszego równania doszło się do drugiego?
\(\displaystyle{ sin \alpha =2cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ (2cos \alpha ) ^{2}+(cos \alpha ) ^{2}=1}\)
Jedynka trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 1 raz
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Jedynka trygonometryczna
Obustronnie do kwadratu, zamiana \(\displaystyle{ sin^2\alpha}\) na \(\displaystyle{ cos^2\alpha}\) z jedynki tryg. i przeniesienie \(\displaystyle{ cos^2\alpha}\) na prawą stronę ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Jedynka trygonometryczna
\(\displaystyle{ sin \alpha =2cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ (sin \alpha)^{2} =(2cos \alpha)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1- (cos \alpha)^{2}=(2cos \alpha)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (cos \alpha)^{2}+(2cos \alpha)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ (sin \alpha)^{2} =(2cos \alpha)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1- (cos \alpha)^{2}=(2cos \alpha)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (cos \alpha)^{2}+(2cos \alpha)^{2}=1}\)