W trójkącie prostokątnym

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateusz226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

W trójkącie prostokątnym

Post autor: mateusz226 »

W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 2 i 4, a jeden z kątów ostrych ma miarę \(\displaystyle{ \alpha.}\)Oblicz \(\displaystyle{ sin\alpha\cdot cos\alpha.}\)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

W trójkącie prostokątnym

Post autor: pelas_91 »

Narysuj sobie trójkąt prostokątny. Oznacz jeden z kątów ostrych jako \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz \(\displaystyle{ \sin\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) i wymnóż?
Brakujący bok trójkąta możesz policzyć z Tw. Pitagorasa.
ODPOWIEDZ