Znajdź wartość największą i najmniejszą funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=\cos x + \sqrt{3} \sin x}\)
Z pochodnej ładnie wychodzi 2 i -2, ale czy da się to zrobić jakoś łatwiej, bez pochodnej?
Z góry dzięki za pomoc
Wartość najmniejsza i największa wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 16 razy
Wartość najmniejsza i największa wyrażenia
a mógłbyś napisać z jakiego konkretnie wzoru to wynika? Jak sobie rozpiszę z funkcji sumy Twoją prawą stronę to ładnie wychodzi, ale z jakiego wzoru to rozpisać żeby zadziałać w drugą stronę?
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 15 lut 2009, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
Wartość najmniejsza i największa wyrażenia
Skorzystaj z wzoru:
\(\displaystyle{ \sin( \alpha + \beta ) = \sin \alpha \cos \beta + \sin \beta \cos \alpha}\)
A dokładniej to wyłącz 2 przed całość wyrażenia:
\(\displaystyle{ 2( \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin x + \frac{1}{2} \cos x )}\)
Dalej chyba nie muszę mówić bo wystarczy podstawić i wyjdzie wynik podany przez Althoriona
Pozdrawiam,
Piro
\(\displaystyle{ \sin( \alpha + \beta ) = \sin \alpha \cos \beta + \sin \beta \cos \alpha}\)
A dokładniej to wyłącz 2 przed całość wyrażenia:
\(\displaystyle{ 2( \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin x + \frac{1}{2} \cos x )}\)
Dalej chyba nie muszę mówić bo wystarczy podstawić i wyjdzie wynik podany przez Althoriona
Pozdrawiam,
Piro