Wykresy z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Wykresy z wartością bezwzględną
Chciałem się was spytać jak zrobić wykresy typu \(\displaystyle{ y=sin(x+ \left|x \right|)}\). Chodzi mi o to jak ocenić, gdzie opuścić moduł bez zmiany znaku, a gdzie ze zmianą. Z góry dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wykresy z wartością bezwzględną
Rozważmy \(\displaystyle{ x \ge 0}\) W tym przypadku moduł opuszczamy,bo liczba dodatnia pod modułem.
\(\displaystyle{ sin2x}\),a gdy x<0 moduł ze zmianą znaku f(x)=0
\(\displaystyle{ sin2x}\),a gdy x<0 moduł ze zmianą znaku f(x)=0