Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 15:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kol
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{sin150^o \cdot tg240^o}{cos(-510^o) \cdot ctg510^o}}\)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2010, o 16:15 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{sin150 \cdot tg240 }{cos(-510) \cdot ctg150}}\)cos jest parzysty,więc minus możemy drować
\(\displaystyle{ \frac{sin150 \cdot tg240 }{cos(510) \cdot ctg150}}\)=
\(\displaystyle{ \frac{sin(90+60) \cdot (tg90 \cdot 2+60) }{cos(5 \cdot 90+60) \cdot ctg(90+60)}}\)
Teraz korzystając ze wzorów redukcyjnych mamy
\(\displaystyle{ \frac{cos60 \cdot tg60 }{-sin60 \cdot -tg60}}\)reszta już łatwo.
\(\displaystyle{ \frac{sin150 \cdot tg240 }{cos(510) \cdot ctg150}}\)=
\(\displaystyle{ \frac{sin(90+60) \cdot (tg90 \cdot 2+60) }{cos(5 \cdot 90+60) \cdot ctg(90+60)}}\)
Teraz korzystając ze wzorów redukcyjnych mamy
\(\displaystyle{ \frac{cos60 \cdot tg60 }{-sin60 \cdot -tg60}}\)reszta już łatwo.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2010, o 16:16 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 15:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kol