czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: magdalena2108 »

\(\displaystyle{ Sprawdz \ czy \ dla \ \alpha \in (0^{0}, 90^{0}) \ podana \ rownosc \ jest \ tozsamoscia \ trygonometryczna;

(1+\sin \alpha ) ( \frac{1}{\cos \alpha } - \frac{1}{\ctg \alpha }) = \cos \alpha .}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: yorgin »

Zapisz \(\displaystyle{ \frac{1}{\ctg\alpha}=\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\) i wymnóż obie strony równania przez \(\displaystyle{ \cos\alpha}\). Po drodze jeszcze dwa wzory do wykorzystania.
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: magdalena2108 »

Dziekuje, a co to za wzory jeszcze do wykorzystania?? Bo funkcje trygonometryczne nigdy nie byly moja mocna strona!!
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2010, o 06:00 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: yorgin »

Wzory \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)\\
\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\)
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: magdalena2108 »

\(\displaystyle{ Prosze \ o \ rozwiazanie \ tego \ zadania \ bo \ mi \ nic \ z \ tego \ nie \ wychodzi!!}\)
\(\displaystyle{ Please!! \ z \ gory \ dziekuje.}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: yorgin »

Nie trzeba tak krzyczeć...

\(\displaystyle{ (1+\sin\alpha)(\frac{1}{\cos \alpha}-\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha})=\\
(1+\sin\alpha)\frac{1}{\cos\alpha}(1-\sin\alpha)=(1-\sin^2\alpha)\frac{1}{\cos\alpha}=\frac{\cos^2\alpha}{\cos\alpha}=\cos\alpha}\)
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: magdalena2108 »

\(\displaystyle{ I \ to \ tyle??}\)\(\displaystyle{ To \ cale \ zadanie \ ?}\)
\(\displaystyle{ Jesli \ tak \ to \ serdeczne \ dzieki.}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

czy dana rowność jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: yorgin »

No cóż więcej tu do zrobienia? Wyszedłem od lewej strony, przekształciłem ją i pokazałem że jest równa prawej.

To całe zadanie.
ODPOWIEDZ