Witam trzeba wyliczyc wartosc najmniejsza to napewno trzeba ta funkje sprowadzic do kwadratowej tylko jak? Prosze o odp.
\(\displaystyle{ y= \sqrt{3} \sin x + \cos x}\)
wyznaczyc najmniejsza wartosc funkji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 20:09
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
wyznaczyc najmniejsza wartosc funkji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ y= \sqrt{3} \sin x + \cos x =2*( \frac{ \sqrt{3} }{2} sinx+ \frac{1}{2} cosx )=2(sinx*cos \frac{\pi}{6} +cosx*sin \frac{\pi}{6}) =2sin(x+ \frac{\pi}{6} )}\)
Dalej już zrobisz.
Dalej już zrobisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 20:09
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz