zbiór wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ewwka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2010, o 21:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

zbiór wartości funkcji

Post autor: ewwka »

wyznacz zbiór wartości funcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{cos2x + 4sin^{2}x }}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in R}\).
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zbiór wartości funkcji

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ g(x)=\cos 2x+4\sin^2x}\). Wtedy mamy \(\displaystyle{ g(x)=\cos^2x-\sin^2x+4\sin^2x=1-\sin^2x+3\sin^2x=1+2\sin^2x}\). Ponieważ \(\displaystyle{ 0\le\sin^2x\le 1}\), to \(\displaystyle{ 0\le 2\sin^2x\le 2}\), czyli \(\displaystyle{ 1\le g(x)\le 3}\). W konsekwencji mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\le f(x)\le 1}\).
ODPOWIEDZ