wykaz nierownosc
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 2 razy
wykaz nierownosc
funkcje \(\displaystyle{ f(x)= \frac{sin x+tg x}{cos x}}\) i \(\displaystyle{ g(x)= \frac{sin x}{sin x + 1}}\) okrsonle w zbiorze \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2} +k \pi}\) wykaz ze iloczyn tych funkcji jest wiekszy badz rowny 0
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
wykaz nierownosc
1. Wymnóż funkcje - licznik z licznikiem, mianownik z mianownikiem.
2. Rozpisz tangens jako iloraz sinusa i cosinusa.
3. Powstały mianownik z góry przekształć tak, aby znalazł się na dole.
4. Wyłącz z górnej części kwadrat sinusa, a z dołu kwadrat cosinusa.
5. Sformułuj wnioski na podstawie zakresu wartości funkcji trygonometrycznych.
2. Rozpisz tangens jako iloraz sinusa i cosinusa.
3. Powstały mianownik z góry przekształć tak, aby znalazł się na dole.
4. Wyłącz z górnej części kwadrat sinusa, a z dołu kwadrat cosinusa.
5. Sformułuj wnioski na podstawie zakresu wartości funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 2 razy
wykaz nierownosc
to jeszcze mam pytanie \(\displaystyle{ tg^{2}}\) nigdy nie bedzie ujemny?-- 23 kwi 2010, o 17:12 --?
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
wykaz nierownosc
Tak, kwadrat tangensa dowolnego kąta* nie może być ujemny, zresztą - nie tylko tangensa a dowolnej liczby .
* - dla którego w ogóle tangens istnieje.
* - dla którego w ogóle tangens istnieje.