udowodnij, że jest liczba wymierna
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszogród
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
udowodnij, że jest liczba wymierna
Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ sin \alpha}\) − \(\displaystyle{ cos\alpha}\) jest liczbą wymierną to wymierna jest również liczba \(\displaystyle{ cos4 \alpha}\)
udowodnij, że jest liczba wymierna
\(\displaystyle{ \cos 4 \alpha =1 -2\cdot (1-(\sin \alpha -\cos \alpha )^2 )^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 lut 2010, o 11:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łaskarzew
udowodnij, że jest liczba wymierna
prosze podaj z jakich wzorów korzystałes, bo to rozwiązanie nic mi nie mówi
udowodnij, że jest liczba wymierna
\(\displaystyle{ \cos 2 \alpha =1-2\sin^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha =2\sin \alpha \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha =2\sin \alpha \cos \alpha}\)