rysowanie fcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
rachu_ciachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 7 mar 2010, o 21:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bstok
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

rysowanie fcji trygonometrycznych

Post autor: rachu_ciachu »

Czy ktoś mógłby mi w przybliżeniu powiedzieć jak mam rysować i przekształcać wykresy funkcji trygonometrycznych np:

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{sinx}{cos ^{2} x}}\) albo


\(\displaystyle{ f(x)=(sinx+cosx) ^{2}}\)

\(\displaystyle{ f(x)= \left|cos ^{4}x-sin ^{4} x \right|}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

rysowanie fcji trygonometrycznych

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ f(x)=(sinx+cosx) ^{2} =sin^2x+cos^2x+2sinxcosx=sin(2x)+1 \\ f(x)= \left|cos ^{4}x-sin ^{4} x \right| =| (cos^2x+sin^2x)(cos^2x-sin^2x)|=|cos(2x)|}\)
ODPOWIEDZ