Własności trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czersk
- Podziękował: 1 raz
Własności trygonometryczne
Nie. To jest tylko lewa strona równania ale chcę zrobić je sam tylko nie wiem jak można to zamienić, ponieważ pierwszy raz widzę takie coś. Można z tego zrobić \(\displaystyle{ 4sin ^{2}xcos ^{2}x}\) ??
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Własności trygonometryczne
Wykorzystamy dwie tożsamości:
\(\displaystyle{ \sin 3x = \sin x(3 - 4\sin^2 x) \\ \sin^2 2x = (2 \sin x \cos x)^2}\)
\(\displaystyle{ \sin^{2}2x=\sin 3x + \sin x}\)
\(\displaystyle{ (2 \sin x \cos x)^2=\sin x(3 - 4\sin^2 x) + \sin x}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin^2 x \cos^2 x=3\sin x - 4\sin^3 x + \sin x}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin^2 x \cos^2 x=4\sin x - 4\sin^3 x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x \cos^2 x=\sin x - \sin^3 x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x \cos^2 x- \sin x + \sin^3 x =0}\)
\(\displaystyle{ \sin x (\sin x \cos^2 x- 1 + \sin^2 x) =0}\)
\(\displaystyle{ \sin x (\sin x \cos^2 x- (1 - \sin^2 x)) =0}\)
\(\displaystyle{ \sin x (\sin x \cos^2 x- \cos^2 x) =0}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cos^2 x (\sin x - 1) =0}\)
Jeżeli się nie pomyliłem, to tak powinno to wyglądać. Przeanalizuj to dobrze.
\(\displaystyle{ \sin 3x = \sin x(3 - 4\sin^2 x) \\ \sin^2 2x = (2 \sin x \cos x)^2}\)
\(\displaystyle{ \sin^{2}2x=\sin 3x + \sin x}\)
\(\displaystyle{ (2 \sin x \cos x)^2=\sin x(3 - 4\sin^2 x) + \sin x}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin^2 x \cos^2 x=3\sin x - 4\sin^3 x + \sin x}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin^2 x \cos^2 x=4\sin x - 4\sin^3 x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x \cos^2 x=\sin x - \sin^3 x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x \cos^2 x- \sin x + \sin^3 x =0}\)
\(\displaystyle{ \sin x (\sin x \cos^2 x- 1 + \sin^2 x) =0}\)
\(\displaystyle{ \sin x (\sin x \cos^2 x- (1 - \sin^2 x)) =0}\)
\(\displaystyle{ \sin x (\sin x \cos^2 x- \cos^2 x) =0}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cos^2 x (\sin x - 1) =0}\)
Jeżeli się nie pomyliłem, to tak powinno to wyglądać. Przeanalizuj to dobrze.