W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 2 i 4, a jeden z kątów ostrych
ma miarę a. Oblicz sina * cosa .
prosze o rozwiazanie
trojkat prostokatny sina*cosa
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
trojkat prostokatny sina*cosa
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ b=4}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{2^2 + 4^2} = \sqrt{20} = 2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha = \frac{a}{c} \cdot \frac{b}{c} = \frac{2 \cdot 4}{20} = \frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ b=4}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{2^2 + 4^2} = \sqrt{20} = 2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha = \frac{a}{c} \cdot \frac{b}{c} = \frac{2 \cdot 4}{20} = \frac{2}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2010, o 14:45 przez agulka1987, łącznie zmieniany 1 raz.