Mam wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
f(X)=√3*sinx + cosx
Podejrzewam, ze wystarczy narysowac wykres funkcji, ale nie mam pojecia jak go sporzadzic. Moglby mi ktos podpowiedziec ?
jak sporzadzic wykres funkcji
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
jak sporzadzic wykres funkcji
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin x+ \cos x=2(\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x+ \frac{1}{2}\cos x)=2(\cos {\frac{\pi}{6}\sin x+\sin{\frac{\pi}{6}\cos x)=2\sin(x+\frac{\pi}{6})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 1 paź 2006, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
jak sporzadzic wykres funkcji
moglbys objasnic przejscie sinx+cosx na sinxcosx + cosxsinx ?
UPDATE:
ok, rozumiem wielkie dzieki
dobra ale prosze o wyjasnienie ostatniego kroku bo tego nie rozumiem.
UPDATE:
ok, rozumiem wielkie dzieki
dobra ale prosze o wyjasnienie ostatniego kroku bo tego nie rozumiem.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
jak sporzadzic wykres funkcji
\(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta}\)
Tylko zamiast \(\displaystyle{ \alpha}\) masz x, a zamiast \(\displaystyle{ \beta}\)masz\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)
Tylko zamiast \(\displaystyle{ \alpha}\) masz x, a zamiast \(\displaystyle{ \beta}\)masz\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)