Witam
Czy może mi ktoś pomóc w obliczeniu długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego w którym przeciwprostokątna ma długość 10 cm a kąt między podstawą a przeciwprostkątną ma miare 55 stopni ?
długości boków trójkąta prostokątnego
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
długości boków trójkąta prostokątnego
\(\displaystyle{ sin55^0= \frac{a}{10}}\)
\(\displaystyle{ cos55^0= \frac{b}{10}}\)
\(\displaystyle{ cos55^0= \frac{b}{10}}\)