przyjmując, że... oblicz...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gliwice
- Podziękował: 2 razy
przyjmując, że... oblicz...
przyjmując, że \(\displaystyle{ sin\alpha - cos \alpha = m}\) , oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ sin ^{4} \alpha +cos ^{4} \alpha}\) .
- Liop91
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze
- Pomógł: 12 razy
przyjmując, że... oblicz...
Podnieś to do 4 potęgi i przekształcaj
\(\displaystyle{ sin ^{2}x -cos ^{2}x =m}\)
\(\displaystyle{ (sin ^{2}x -cos ^{2}x) ^{4} =m ^{4}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2}x -cos ^{2}x =m}\)
\(\displaystyle{ (sin ^{2}x -cos ^{2}x) ^{4} =m ^{4}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
przyjmując, że... oblicz...
\(\displaystyle{ \sin^2x+\cos^2x-2\sin x\cos x=m^2\\
\sin x\cos x=\frac{1-m^2}{2}\\
\\
\sin^4x+\cos^4x=(\sin^2 x+\cos^2 x-\sqrt{2}\sin x\cos x)(\sin^2x+\cos ^2x +\sqrt{2}\sin x\cos x)=1-2\sin^2 x\cos ^2x=1-2(\sin x\cos x)^2}\)
\sin x\cos x=\frac{1-m^2}{2}\\
\\
\sin^4x+\cos^4x=(\sin^2 x+\cos^2 x-\sqrt{2}\sin x\cos x)(\sin^2x+\cos ^2x +\sqrt{2}\sin x\cos x)=1-2\sin^2 x\cos ^2x=1-2(\sin x\cos x)^2}\)