najmniejsza i największa wartość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
damcios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 1 raz

najmniejsza i największa wartość funkcji

Post autor: damcios »

\(\displaystyle{ f(x)=3sin ^{2} x-6sinx+1}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

najmniejsza i największa wartość funkcji

Post autor: yorgin »

Największa możliwa to 10, realizowana w każdym punkcie, w którym \(\displaystyle{ \sin x=-1}\)
Najmniejsza - podstaw \(\displaystyle{ t=\sin x}\) i policz wierzchołek powstałej w ten sposób paraboli.
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

najmniejsza i największa wartość funkcji

Post autor: math questions »

najwieksza to 10 najmniejsza to -2
ODPOWIEDZ