wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

wartość wyrażenia

Post autor: natalicz »

Oblicz wartość wyrażenia:\(\displaystyle{ \frac{2sin ^{2} 50-1}{2ctg95*cos ^{2}175 }}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

wartość wyrażenia

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ 2\sin^2x-1=\cos(2x)\\ \ctg x=\frac{\cos x}{\sin x}\\ \cos x=\sin\left(\frac\pi2-x\right)\\ \sin x=\cos\left(\frac\pi2-x\right)\\ \sin x=-\sin(-x)\\ \cos x=\cos(-x)}\)
i kombinuj z tymi wzorami. To jest troche na inteligencję (pokombinować trzeba) ale powinno sie udać
ODPOWIEDZ