kat L jest ostry i cos L=\(\displaystyle{ \frac{8}{17} oblicz \sqrt{tg ^{2}L +1 }}\)
prosze by ktos mogl to rozpisac bo nie wiem gdzie robie blad
kat L jest ostry i cos
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 17 kwie 2010, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 31 razy
kat L jest ostry i cos
\(\displaystyle{ \cos{\alpha}=\frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ \cos{L}=\frac{8}{17} \Rightarrow b=8 \wedge c=17}\)
\(\displaystyle{ a^2+64=289}\)
\(\displaystyle{ a^2=225 \Rightarrow a=15}\)
\(\displaystyle{ \tg{\alpha}=\frac{a}{b}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\tg^2{L}+1}=\sqrt{\left({\frac{15}{8}}\right)^2+1}=\sqrt{\frac{289}{64}}=\frac{17}{8}}\)
\(\displaystyle{ \cos{L}=\frac{8}{17} \Rightarrow b=8 \wedge c=17}\)
\(\displaystyle{ a^2+64=289}\)
\(\displaystyle{ a^2=225 \Rightarrow a=15}\)
\(\displaystyle{ \tg{\alpha}=\frac{a}{b}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\tg^2{L}+1}=\sqrt{\left({\frac{15}{8}}\right)^2+1}=\sqrt{\frac{289}{64}}=\frac{17}{8}}\)
kat L jest ostry i cos
Albo: \(\displaystyle{ \sqrt{tg^2\alpha+1} = \sqrt{\frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}+1} = \sqrt{\frac{sin^2\alpha + cos^2\alpha}{cos^2\alpha}} = \sqrt{\frac{1}{cos^2\alpha}} = \frac{1}{cos\alpha} = \frac{17}{8}}\)