Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania:
\(\displaystyle{ \cos^2(3x)=0.5\cos 3x}\)
Z góry dzięki.
Równanie trygonometryczne.
- szymi
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zwoleń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2010, o 11:54 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex] i [/latex] .
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Równanie trygonometryczne.
\(\displaystyle{ cos^2(3x)=0.5cos(3x) \\ cos^2(3x)- \frac{1}{2} cos(3x)=0 \\ cos(3x)[cos(3x)- \frac{1}{2} ]=0 \\ cos(3x)=0 \vee cos(3x)- \frac{1}{2} =0}\)